woensdag 1 juni 2016

5 redenen waarom we horror kijken

Snap jij dat? Dat iemand rustig kan toekijken hoe een stel avonturiers worden opgegeten door angstaanjagende wezens? En dit nog leuk vinden ook? Of iemand die zo bang is om te kijken, maar zichzelf dwingt het schouwspel te zien? Vandaag gaan we het hebben over de 5 redenen waarom we horror kijken!

1: Genetisch bepaald
Je zou denken dat je liefde voor horror ontwikkelt in de loop der jaren. Een onderzoek aan de Universiteit van Bonn in Duitsland toont aan het COMT-gen invloed heeft op onze angstgevoelens. Het COMT-gen codeert voor een enzym dat betrokken is bij de stofwisseling van dopamine, een belangrijke boodschapperstof in de hersenen. Mensen met twee kopieën van dit gen zijn sneller van slag door heftige beelden dan mensen met verschillende versies van het gen. In het laatste geval kan de voorkeur voor horror te maken hebben door een hogere tolerantie voor bloederige beelden.




2: Jezelf willen bewijzen
Stephen King, een bekende Amerikaanse horror- en sciencefictionverhalen verteller, schreef ooit een betoog: 'why we crave horror movies'. Interessant vond ik toen hij aanhaalde dat mensen zich gewoonweg willen bewijzen. Niet alleen naar mensen toe, maar ook om zichzelf uit te dagen om te kijken. Soms heeft het te maken met het gevoel van catharsis, een extreme verandering van emoties. Je bent bereid de verschrikkingen te bekijken om daarna een euforisch gevoel van opluchting te ervaren.


3: Verborgen lusten
Sommige uitingen wekken de psychopaat in ons. We houden van leedvermaak. Onze narcistische en sadistische gevoelens borrelen op. We vinden de hoofdrolspelers super dom en lachen om te fatale fouten die ze maken. Horror, een manier om verborgen lusten te botvieren, zonder daadwerkelijk iets.. raars te doen. Zoals Stephen King zegt, er zit in iedereen wel een psychopaat.

 4: Najagen van extreem plezier
De ene zit de hele dag op de playstation te spelen, de andere is elke dag in de kroeg te vinden. Het kijken naar horror is tijdverdrijf. Heel simpel, we zoeken afleiding. Sommigen vinden het prettig om de alledaagse sleur te doorbreken door veel bloed, hakbijlen en onmenselijke wezens. Wat ik ook veel lees is dat jongeren extra gevoelig zijn voor ‘een kick’ en deze graag opzoeken. Onderzoek toont aan dat de dopamineregeling in jonge hersenen ietswat uit balans is. Sommige studies leveren bewijs dat een overdosis van dopamine jongeren aanzet tot het najagen van extreem plezier.




5: Kracht van intense emoties 
"Angst en plezier liggen heel dicht bij elkaar. Ze lokken dezelfde psychologische reacties uit," vertelt Dr. Bryan Roche, professor Psychologie aan de Maynooth University in Ierland. In het artikel van hln.be staat dat Roche aangeeft dat je aan de hand van een hartslagmeting, verwijding van de pupil en ademhaling niet kan bepalen of een persoon nu bang of opgewonden is. Het is de adrenaline die vrijkomt en dat zorgt voor een fijn gevoel. In een artikel op de website van de universiteit Utrecht las ik iets opvallends. Een studie geeft aan dat hoe sterker de negatieve emoties is tijdens het film kijken, hoe meer plezier een persoon uit de ervaring haalt.

Ik hoor overduidelijk bij categorie 2. Ik dwing mezelf te kijken, ondanks dat ik er ziek, zwak en misselijk van word. Stop met een bangerd zijn, fluister ik mezelf toe. Je wilt toch weten wat er gebeurt? En wat is jouw reden? Laat het weten!

---


[Antwoorden 'Wie raadt deze 10 horror scènes?' 1. The Ring. 2. Halloween. 3. Scream. 4. The Orphanage. 5. Saw. 6. Devils backbone. 7.  The Descent. 8. Poltergeist. 9. The purge. 10. Unfriended.]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten