maandag 2 mei 2016

De geboorte van Horror


Laat ik eens beginnen met de oorsprong van het fenomeen. Denk er eens over na. Welke psychopathische persoonlijkheid maakt een voorstelling van hoe iemand genadeloos en doelbewust wordt afgeslacht? Ik durf best te geloven dat sinds de mensheid op aarde rondloopt, er verhalen rondgaan over moordenaars, geesten, demonen en monsters. Gezellig ’s nachts bij het kampvuur elkaar de stuipen op het lijf jagen, zoals eigenlijk bijna elke horrorverhaal begint. Maar wanneer kregen deze verhalen een groter publiek? Wanneer gaven we toe dat we dit tegen betaling willen zien gebeuren?




Gothic genre
Het is lastig te zeggen wie als eerst publiek had voor zijn of haar horrorverhalen. In de late achttiende eeuw ontstond de Gothic genre in Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Eén van de bekende schrijvers in die tijd was Mary Shelley. Een vrouw die op jonge leeftijd haar moeder verloor, als kind al in de oude bibliotheek van haar vader te vinden was en veel las bij het graf van haar moeder. Genoeg ingrediënten om een fantasie vol horror te ontwikkelen. Geïnspireerd door haar man, dichter Percy Bysshe Shelle, schreef ze op haar negentiende één van de meest bekende Gothic novels, Frankenstein. Een verhaal wat elke keer opnieuw wordt verfilmd, met in 2015 een zeer teleurstellende ‘Victor Frankenstein’ waar onze Harry Potter (Daniel Radcliffe) ook in speelde. 

Oudste horrorfilm ooit
In de negentiende eeuw bloeit horror op. De geschreven verhalen worden nu écht verbeeld. Geïnspireerd door de literatuur regisseert Georges Méliès de eerste horror film ooit: Le Manoir du diable, een Franse stomme film uit 1896. Wanneer de hoofdrolspeler wordt geteisterd door de duivel en andere demonische wezens – acteurs in witte doeken – is zijn enige redding de voor Christenen heilige kruis. Ik zal heel eerlijk zijn, de drie minuten durende film was alles behalve spannend.

In koor gillen
Dat komt misschien ook omdat je de geluidseffecten mist. Rond 1930 kwam daar verandering in. De eerste bioscopen met geluid ontwikkelden zich en hier begon het horrorverhaal. De eerste hit was het welbekende verhaal Dracula  (1931) en vervolgens Frankenstein in datzelfde jaar. Vanaf nu kan je in koor gillen met de hoofdpersonen in het verhaal. Vanaf hier ging de genre bergopwaarts. In de periode rond de Tweede Wereldoorlog was de genre even in dip, maar daarna kwam alles aan bod. Van gemuteerde monsters tot wraakzuchtige geesten, alles werd steeds meer realistisch. Niet alleen was het een goed bekeken genre, ook de kosten van het maken van de film was relatief veel minder.

Meer dan 300 jaar
Onze gedeelde passie voor horror bestaat al meer dan 300 jaar en de geboorte ervan was eigenlijk vrij onschuldig met wat spookjes en vleermuizen. Naarmate de mogelijkheden zich ontwikkelden, zoals bewegend beeld en geluid, werden de verhalen intenser. Ik vraag me af of het destijds niet taboe was om ernaar te kijken, laat staan erover schrijven. Wat zegt dat eigenlijk over de persoon die het verzint?

Filmtrailer Dracula (1931)
Filmtrailer Frankenstein (1931)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten